Pravo značenje molitve - Kako razgovarati sa Bogom !?



Danas ću pisati o molitvi i pokušati vam približiti njeno pravo značenje i način na koji joj treba pristupati. Mnogo puta ste vjerovatno čuli kako je molitva najmoćnije oružje za onoga koji ju usrdno izgovara i vjeruje u nju, neki od vas su se možda i osobno uvjerili u moć molitve no većina nažalost nikada ne upozna njenu istinsku ljepotu i blagodat.

Sa sigurnošću mogu reći da barem 90% vas pristupa molitvi na sasvim pogrešan način, shvatajući molitvu kao razgovor s Bogom u trenutcima kada Boga treba moliti za oprost, zdravlje, blagoslov ili izraziti svoju poniznost pred njime kojoj je također jedini motiv taj da se pridobije naklonost onoga kome je molitva namijenjena. Veoma je rijetko molitva upućena kao zahvala a još rjeđe ulazimo u molitvu kao onaj koji sluša a ne onaj koji govori.

Molitva uistinu jeste veoma moćno sredstvo pomoću kojeg komuniciramo direktno sa samim Bogom, onim Bogom koji se nalazi u nama. Naša molitva je zapravo uvijek uslišena samo ne na način koji mi očekujemo, upravo zbog toga u narodu postoji izreka 'čudni su putevi Gospodnji' jer ono što živimo je često u suprotnosti od onoga za što se molimo. Pitate se zašto je tako !?

Razlog tome je naše potpuno krivo shvatanje principa po kojima Bog, život pa i molitva funkcionira, zapravo mi uopće prije svega  ne poznamo Sebe i svoju pravu prirodu postojanja. Ako ne poznamo svoj pravi identitet i principe po kojima Bog djeluje u našemu životu kako onda da uputimo ispravnu molitvu koja će donijeti blagoslove u naš život.

Prije svega moramo shvatiti da nisu naše želje te koje stvaraju našu stvarnost već su to naša duboka uvjerenja koja nosimo unutar sebe te kroz koja promatramo ovaj svijet i sebe u njemu, ono što je u nama utemeljeno kao istina postaje naša stvarnost pa makar to bila i najveća laž, to je jednostavno zakon univerzuma koji nikada ne odstupa sam od sebe, taj zakon jeste djelovanje Boga. Upravo to neodstupanje od zakona čini Boga vječno pravednim, On uvijek daje ono što nosimo u sebi, sviđalo se to nama ili ne mi smo ti koji stvaramo sve to što ulazi u naše živote.


"Najmoćnija sila koja oblikuje naš život je naše podsvjesno uvjerenje, ono je uzročnik naše percepcije koja određuje našu stvarnost"

Dakle ako ulazite u molitvu sa osjećajem ogorčenosti i uvjerenjem kako je vaš život težak i molite Boga da vam olakša vaše muke i unese radost i sreću u vaš život, ono što ćete dobiti neće biti niti sreća niti radost već će biti ono što je bilo vaše duboko uvjerenje u trenutku molitve.

Znajte da ako molite za radost vaše uvjerenje je da ste nesretni, ako molite za zdravlje vaše uvjerenje je da ste bolesni, ako molite za bogatstvo vaše uvjerenje je da ste siromašni a rezultat je uvijek da primate ono što vjerujete da jeste a ne ono za što se molite da budete. Zato kada ulaziš u molitvu odbaci sve to što te čini nesretnim, na trenutak zaboravi svoju bol, tugu, bolest i pronađi ono na čemu možeš da se zahvališ, pa makar to bila jedna jedina sitnica u tvome životu zahvali se na njoj i kreni odatle da stvaraš novoga sebe.

Ono što također treba biti shvaćeno  je sljedeće; kada se obraćamo Bogu uvijek se moramo obraćati svome unutrašnjem biću, Bog nije nigdje više prisutan nego u našoj Svjesnosti te ga nije potrebno tražiti negdje izvan sebe. Jednom kada spoznate ovu istinu vaša molitva će se transformirati iz obraćanja Bogu u slušanje Boga koji vam se obraća u tišini vašega bića. Vjerujte mi da nema većega bogatstva u cijelom univerzumu od toga da imate Boga za Savjetnika, to je najveće dostignuće koje utjelovljena Duša može postići za zemaljskoga života.

A On - Bog je uvijek prisutan u nama i šapuće nam u svakome trenutku našega postojanja, zato utoni u tišinu svoga bića i poslušaj Ga, nauči se da moliš bez riječi i tvoja molitva će postati uistinu razgovor sa Živim Bogom.




Namaste

Anđelko Katinić


Pratite Vitae Est i na Facebook stranici





Primjedbe